Word ik oud en saai?

Een goede vriendin van mij zei dat ze vond dat Ted en ik toch best wel saaie keuzes maakten vaak. M’n moeder zegt dat ik stil ben en vraagt dan altijd of er iets mis is. M’n omgeving lijkt mij maar oud en saai te vinden, maar volgens mij ben ik gewoon veranderd.

Vroeger was ik erg tegendraads en rebels, ging ik tegen de stroom in en had ik altijd een grote mond. Hoewel ik diezelfde gedachtes nog steeds kan hebben, voel ik geen enkele behoefte meer om die te uitten. Begrijp me niet verkeerd: ik vind niemand een idioot, zoals ik vroeger vaak uitriep. Ik zie dingen eerder anders dan anderen ze zien, maar tegelijkertijd snap ik hoe de anderen het zien en accepteer ik dit. Iedereen mag denken, zeggen en doen wat ie wilt. Ik vind niet dat ik m’n mening moet opdringen.

Dat keerpunt is gekomen toen ik me na m’n studiejaren ben gaan verdiepen in het boeddhisme, mindfulness, maar ook A New Earth van Eckhart Tolle las. Daarnaast begon ik met yoga, werd ik fysiek actiever en sterker dan ik ooit was geweest en merkte ik hoe goed het voelt om je lichaam optimaal te gebruiken. Hoe rustig ik daarvan werd. Ik veranderde.

Het is on-Arcadiaans om zo te veranderen, om rustig te worden en om alles (of liever gezegd veel, want alles is wel erg veel) te accepteren zoals het is. Dat is met name iets dat voor m’n eigen familie erg ingewikkeld is. Het zijn allemaal heethoofden. Ik gok dat er een aantal rondlopen die ook wat schildklierproblemen hebben.

En daar komt de grote boosdoener: nu m’n schildklier weer normaal functioneert, is van m’n oude temperament weinig meer te bekennen. Het verandert je persoonlijkheid op een positieve manier. Een getemperde versie van Arcadia is nog altijd een pittige versie kan ik je vertellen! Maar wel een versie die lekkerder dan ooit in haar vel zit en het daarom niet nodig vindt overal tegenaan te schoppen.

En ik ben natuurlijk ook moeder, huismoeder, ik heb geen eens werk! Ik werk me wel elke dag uit de naad en doe meer dan Ted op kantoor uitvoert, maar goed, betaald krijg ik er niet voor. En het is natuurlijk lang niet zo interessant als alle kantoordynamieken waar werkende professionals mee te maken krijgen. Toch kan ik met alle eerlijkheid zeggen dat ik nog nooit zo uitgedaagd ben en het nog nooit zo druk heb gehad als nu, als huismoeder. Het is een heerlijk uitdagend leven vol voldoening.

M’n vriendin ziet dat m’n leven nu voornamelijk bestaat uit thuis zijn en dingen met Ted of Ronja ondernemen. M’n hobby’s hebben zich ook binnenshuis verplaatst: ik sport thuis, ik kook creatief thuis en ik schrijf thuis. Nu ben ik nooit een sociale vlinder geweest die elke avond er op uit ging, laat staan dat ik ooit enige party scene heb bezocht, maar we gingen toch behoorlijk vaak alternatieve avonturen aan zoals naar een concert of gewoon er op uit trekken en ons eigen feestje bouwen. Dat soort dingen zijn inderdaad zowat verleden tijd. Ik heb er veel voor teruggekregen.

En m’n moeder die me stil vindt, snapt dus niet dat ik alles maar prima vind. Dat ik tevreden ben en in stilte kan genieten van de drukte om me heen. Dat ik het heerlijk vind om lekker relaxed Ronja te observeren terwijl ze Opa en Oma druk bezighoudt. Ik geniet daarvan.

En toch snap ik hun opmerkingen heel goed. Ik ben geen open boek, maar juist erg gesloten en ik laat niet gauw mensen binnen, inclusief familie en beste vriendinnen. Nu ik minder extravert ben dan ik was, kunnen ze me waarschijnlijk moeilijker peilen en zijn ze onzeker over m’n gevoelens. Wat inhoudt dat ik die gevoelens en gedachtes misschien meer met hen moet delen, niet alleen met Ted en Ronja. Dat is een hele opgave voor mezelf, maar ik zal m’n best proberen te doen het voor elkaar te krijgen.

Mijn conclusie is dan ook dat ik niet oud word en al helemaal niet saai, maar ik verander. En ik hoop dat ik nog veel van dit soort mooie veranderingen mag meemaken.

TwitterBloglovin

4 gedachten over “Word ik oud en saai?

  1. En – als ik mag aanvullen – je kunt (als moeder) meer genieten van de kleine dingen in het leven (en dat vind ik echt een kwaliteit!)

  2. Ik heb zelf ook ervaren hoe het moederschap je veranderd. In positieve zin. Natuurlijk ligt je prioriteit ergens anders, je ziet het leven weer met een open blik. Althans, zo ervaar ik dat heel erg. Als ik me verplaats in mijn zoon en mee ga in zijn gedachten dan bekijk je het leven toch weer uit een ander oogpunt, doe je nieuwer ervaringen op en word je bovendien een spiegel voorgehouden. Belangrijk is dat jij lekker in je vel zit. Je omgeving zal dat ook inzien en dan ongetwijfeld snel genoeg wennen aan de ‘nieuwe’ Arcadia 🙂

    • Wat heb je dat mooi verwoord! Moederschap verandert je enorm, een voorbeeld van mijn nieuwe blik op alles: ik beleef de seizoenen enorm bewust sinds Ronja er is. Dat vind ik erg mooi!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s