Eten tijdens je zwangerschap

Eten tijdens zwangerschap

Wat mag je wel en niet eten? Wat is er daadwerkelijk slecht voor je kindje in je buik en waar kun je best van door blijven snoepen? Ik hou er behoorlijk strenge regels op na en dat heeft alles met de vroeggeboorte van Ronja te maken.

Voortdurend worden er nieuwe dingen ontdekt die schadelijk kunnen zijn voor het ongeboren kind. Veel zwangere mama’s reageren hier op met de boodschap dat onze moeders en onze oma’s die dingen ook niet wisten en wij ook allemaal gezond groot zijn geworden. Ik vind dat naïef en struisvogel gedrag. Vroeger was niet alles beter en als je jouw kind naar het gymnasium in plaats van de havo kan laten gaan door wat minder kaneelkoekjes te eten, waarom zou je dat dan niet doen?

Want daar kom het uiteindelijk op neer: veel van het eten dat afgeraden wordt of dat maar met mate gegeten mag worden heeft invloed op de ontwikkeling van de hersentjes. Andere dingen zoals rauw vlees en rauwe kazen geven een kans op het krijgen van een virus dat een negatieve invloed op de zwangerschap kan hebben. Het zou kunnen dat bij jou of bij Saartje van de buren het geen enkele invloed heeft op de baby in de buik. Bij mij weet ik dat nog zo net niet.

Ronja had het moeilijk in mijn buik. Ze kreeg duidelijk te weinig voedingsstoffen en ze moest gehaald worden. Daar kun je alles over lezen in Ronja’s Ooievaar, maar dit was ondanks mijn gezonde levensstijl en gezonde eetgedrag. En ik weet zeker dat dankzij diezelfde gezonde levensstijl Ronja ook gezond uit mijn buik kwam. Hierdoor heb ik haar een basis kunnen meegeven waardoor ze haar moeilijke start zonder kleerscheuren is doorgekomen. Ik weet bijna 100% zeker dat mijn extreme muggenzifterige eetgewoontes hieraan hebben bijgedragen.

De stoffen in de etenswaren op de lijst kunnen in grote hoeveelheid bijvoorbeeld de hersenontwikkeling van je kind kunnen schaden. Maar wie vertelt mij dat in mijn specifieke geval, met mijn lijf, mijn voorgeschiedenis en alle complicaties die we hebben gehad, het in kleine hoeveelheden geen invloed heeft op mijn ongeboren kind? Zo’n onderzoeken zijn breed opgezet, meestal uitgaande van een standaard situatie, niet gespecificeerd op dames die in een uitzonderingssituatie zitten of een risicogroep vormen. Kortom: als ik er niet ook nog eens alles aan had gedaan om Ronja zo gezond mogelijk te houden, wie weet hoe ze dan nu was geëindigd? Wie weet hoe ze die eerste doodenge dagen dan was doorgekomen?

Daarom dit lijstje, waarbij ik alles niet eet. Zowel de dingen die niet mogen als de dingen die met mate wel zijn toegestaan. Ik vermijd het allemaal zo veel mogelijk en probeer deze buikbaby weer een zo gezond mogelijke basis mee te geven. Alhoewel ik lang niet zo gezond kan eten als ik wil, vanwege de vervelende misselijkheid waar ik nog steeds last van heb.

NIET
zachte kazen of onverpakte kazen;
Rauwe eieren;
Eieren allen als ze hardgekookt of goed doorbakken zijn;
Gekoelde rauwkostsalades die al erg lang in de koelkast liggen;
Venkelthee of anijsthee;
Kruiden pillen/preparaten: efedra, aloë, sassafras, dong quai, kava kava, absint-alsem, venkel, anijs, borage/komkommerkruid, hoefblad, smeerwortel en boerenwormkruid;
Pimba ofwel kalebaskalk tegen misselijkheid;
Vitamine A
softijs

MET MATE
Keukenkruiden: basilicum, salie, venkel, anijs, dragon, pesto, kaneel, gember, nootmuskaat, kerrie, rabarber
Kruiden: fenegriek, nigelle/nieszaad, moederkruid, senna, meidoorn, dragon, folie
Taai taai
Zoethoutthee

Korte opmerking: vlees is niet opgenomen in deze lijst, omdat we vegetarisch zijn.

Toch is er deze zwangerschap wat verandert: ik zondig af en toe. Soms eet ik dingen wel die ik alleen met mate mag hebben. Zo ben ik de afgelopen dagen ziek geweest en heb ik enorm veel trek gehad in ciabatta met een blikje cola. Als m’n lichaam dat aangeeft, dan ga ik er gewoon voor in goed overleg met Ted. Het is immers ook zijn kind al zit het in mijn buik. Heerlijk veel pesto, lekker met gepasteuriseerde melk gemaakte mozzarella en wat zongedroogde tomaatjes: daar kan ik wel een paar uur op vooruit!

En die cola? Die is gewoon goed fout of je nu zwanger bent of niet. Ik heb als kind ooit m’n arm gebroken en ben toen misselijk geworden van de narcose. Ik heb dagen voortdurend overgegeven totdat ik een blikje cola op dronk. Sindsdien wil ik – als ik me ziek, zwak of misselijk voel – een blikje cola drinken en het helpt ook fantastisch. Zo dus ook in de zwangerschap. Ik beperk me netjes tot 2 blikjes en drink het alleen als ik me echt niet lekker voel.

Dus ondanks onze voorgeschiedenis en Ronja’s traumatische zwangerschap lijken we nu iets milder er in te staan en buigen we de regeltjes een beetje. Het scheelt ook dat we nooit meer uit eten gaan sinds Ronja is geboren en we daarom altijd kunnen beheersen wat we eten, zo kan ik mijn zondes beperken tot de paar moment waarop ik mezelf niet meer kan beheersen.

TwitterBloglovin

3 gedachten over “Eten tijdens je zwangerschap

  1. Mag ik vragen waarom je geen venkel en/of anijs thee/kruiden gebruikt? Ik drink heel veel groene/witte/kruidentheeen waar dit bijvoorbeeld wel in zit, en ook ben ik al begonnen met de borstvoedingsthee van Weleda waar deze kruiden ook inzitten (juist omdat ik persee bv wil geven straks aangezien dit bij Ayden niet gelukt is). Ik heb nooit ergens gelezen dat dit een slechte invloed kan hebben op je zwangerschap/ontwikkeling van je kindje..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s