Mijn allerliefste Ronja

Ronja is lief

Dit is geen brief gericht aan mijn peuter zoals de titel misschien doet denken, maar dit blogje is de tegenhanger van de frustraties die ik maandag deelde. Hier zal ik proberen alle leuke, vreugdevolle en lieve dingen te delen. Ik moet zeggen dat Ronja toch stiekem wel het liefste, slimste en leukste meisje is van de hele wereld en daar pronk ik natuurlijk graag mee.

Mijn Ronja is zo’n heerlijk gek kind waar ik ontzettend om moet lachen. Zo deelt ze de laatste tijd haar snotjes met me. Eerst gaat ze uitgebreid in haar neus zitten peuteren. Vervolgens zit er altijd wel een snotje aan de vinger. Dan komt ze naar me toe met haar vingertje en zegt ze ‘neus!’ wat natuurlijk betekent dat ik zo snel mogelijk haar snotje van haar vingertje moet afhalen, anders veegt ze het af aan mama’s kleren.

Sinds ze naar de peuterspeelzaal gaat is ze zich erg bewust van het feit dat ze een meisje is en ze is zich anders gaan gedragen. Zo schaamt ze zich nu om haar scheetjes. Als ze een scheetje laat dan worden haar ogen groot en legt ze haar hand voor haar mond: een schrikreactie. En daarna zegt ze dat ze heeft gepoept of bah in de broek heeft. Als er een hele rits scheetjes tussen haar billen uitschiet, staat het schaamrood op haar wangetjes. Zo schattig!

Ik geloofde nooit de verhalen van mama’s die vertelden dat hun kind al een performance gaf vanaf dat ze twee waren, inmiddels ben ik een believer: Ronja geeft elke dag een waar privé concert aan deze mama. Meestal maakt ze onze houten banken vrij, pakt ze twee van haar favoriete knuffels als back-up danseressen en zingt ze al paraderend de mooiste brabbelliedjes. Daar komt ook nog een creatief dansje bij kijken compleet met pasjes, arm bewegingen en bijpassende geluidjes.

Waar ik enorm van kan genieten is Ronja’s geklets. Haar woordenschat is al een hele tijd niet meer bij te houden, maar nu komen er hele verhalen uit, met halve zinnen en veel woordjes binnen brabbelzinnetjes. Ook de gesprekjes komen nu echt op gang. We kunnen haar simpele vragen stellen en daar geeft ze dan antwoord op. Natuurlijk had madame al meteen door dat dit gepraat ook z’n voordelen met zich mee bracht en ze heeft een ware lijst van commando’s voor mama gemaakt: meer, op, klaar, af, uit, in. Het maakt ons leven eerlijk gezegd een stuk makkelijker doordat ze heel snel aangeeft wat ze wilt of waar ze zin in heeft.

Het allermeeste geniet ik van de liefde die we elkaar geven. Zoals haar sprankelende glimlach als ze me voor het eerst ziet in de ochtend en de dikke knuffel die ik vervolgens krijg. De ontelbare hoeveelheid kusjes die ze me geeft, gevraagd en ongevraagd. Haar zorgzame karakter: als ik hard moet niezen komt ze naar me toe om me te aaien zodat alles weer goed is met me.

En daar komt natuurlijk de liefde bij die ik haar kan geven. Het is bijzonder hoeveel diepgang je leven opeens kent als je een kindje krijgt. Dankzij Ronja is er iets groters dan mijzelf waar ik eindeloos en onvoorwaardelijk liefde in kan stoppen. Hoeveel frustraties we ook tegenkomen, hoeveel hectiek er ook soms is en wat er ook op dat moment in ons gezinsleven speelt: ik hou van haar, geniet van haar en ben zo dankbaar dat zij in ons leven is gekomen. Het mooiste is om haar te zien opgroeien en ontwikkelen en dit vanaf de eerste rang mee te maken.

Het mooiste aan dit alles is dat Ronja, Ted en ik een gezin vormen. Alles dat we doen, doen we als team. Alles dat we beleven, beleven we samen. Met z’n drietjes zijn we een eenheid met een hechte en diepgaande band. We steunen elkaar waar dat nodig is, laten elkaar lachen als we lol hebben en geven elkaar de liefde en geborgenheid die je alleen van je meeste dierbaren kan krijgen. Dat is puur genieten.

TwitterBloglovin

2 gedachten over “Mijn allerliefste Ronja

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s