Buikbaby update: history repeats itself

20 weken 02Vandaag een buikbaby update die ik liever niet had willen schrijven. De laatste onderzoeksuitslagen lieten beginnende pre-eclampsie zien en het lijkt er dus op dat de geschiedenis van Ronja zich gaat herhalen. Er zijn ook een paar lichtpuntjes, maar op het moment zijn we vooral erg bezorgd en verontrust.

Tijdens Ronja’s zwangerschap ontwikkelde ik ook pre-eclampsie en achteraf bleek er veel meer mis dan alleen een zwangerschapsvergiftiging. Deze gezondheidsproblemen hebben we aangepakt in de hoop dat een volgende zwangerschap beter zou verlopen. Helaas blijkt nu dus dat dit niet het geval is.

Tot nu toe grepen de artsen alleen preventief in, om een goede aanleg van de placenta te stimuleren en de conditie van onze buikbaby zo goed mogelijk te houden. Tijdens de laatste controle bleek dat m’n interne systeem het aan het begeven is: nierfuncties gaan achteruit, de conditie van de vaten wordt slechter en de bloeddruk problemen stapelen zich op. Beginnende pre-eclampsie (PE) dus.

Dit nieuws is een zware dobber om te verwerken. We weten precies welke risico’s we de komende weken aangaan en de strijd die dit kleine meisje nog moet gaan leveren. Ook weten we wat helpt: rust, rust en nog eens rust! Ik sluit me dus op in m’n baby bubbel en hou me alleen nog bezig met Ronja, de zwangerschap en mezelf. Zodra het kan, kruip ik in bed om volledige rust te nemen.

Gelukkig zijn er ook een paar lichtpuntjes. Zo zijn ze er dit keer vroeg bij en dat heeft nu al effect. Terwijl bij Ronja haar groeiachterstand nu zo ongeveer begon, gaat het met dit meisje ontzettend goed in de buik! Ze groeit goed en haar buikje ligt zelfs voor op schema. Een groter buikje betekent meer vet. Tijdens de 20 weken echo is ze dan ook helemaal goedgekeurd. Het was weer een emotioneel momentje om onze dochter zo goed te mogen bekijken. En ik deel onderaan dit blogje een paar mooie echo foto’s met jullie.

Daarnaast is PE beter te managen doordat ze vroeg ingrijpen. Het zou dus kunnen dat ze mijn gezondheid en die van onze buikbaby zo goed weten te managen dat we dit keer geen dysmatuur en ernstig prematuur kindje krijgen. Ook een pluspuntje is dat we weer een meisje krijgen: mocht ze te vroeg geboren worden, dan heeft ze een betere overlevingskans dan wanneer ze een jongetje zou zijn geweest.

Ondanks deze lichtpuntjes bereiden we ons eigenlijk voor op een vroeggeboorte. De tijd zal ons leren hoe het gaat en natuurlijk hopen we op een voldragen kindje, maar we willen ook realistisch blijven en ons voorbereiden op wat komen gaat. De komende tien weken zijn daarin cruciaal; als ze dan geen groeiachterstand ontwikkelt, weten we zeker dat we deze zwangerschap verder zullen komen en kunnen we hopen op een betere start voor het leven van deze dochter.

Echo 20 weken

blote buik week 20

TwitterBloglovin

8 gedachten over “Buikbaby update: history repeats itself

  1. jemig meid, wat spannend allemaal weer. Wel heel erg fijn dat ze er nu al achter komen, zijn al die slopende extra onderzoeken in ieder geval niet voor niks. Ik hoop van harte dat je een voldragen kindje op de wereld mag zetten. Ik ga keihard voor jullie duimen!

  2. Ik wzilde dat ik dit niet heofde te lezen en jij het niet te schrijven, mr idd: gelukkig zitten de artsen er nu bovenop. Houd je taai, heb hoop! Liefs!

  3. Wat ontzettend naar dat het toch weer PE is, al is het een beginnend stadium. Hopelijk blijft het zo goed gaan met jullie meisje in je buik, en groeit ze netjes door.
    Neem je rust Arcadia, heel erg naar dit, heel veel sterkte en een dikke knuffel!

  4. Pingback: Buikbaby update vol positiviteit! | Arcadia

  5. Pingback: Buikbaby update: resultaat onderzoeksdag | Arcadia

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s