Wat een mooie wereld!

De tragische incidenten van de afgelopen tijd doen me veel stilstaan bij m’n eigen wereldbeeld en de waardes die ik hanteer. Veel mensen komen helaas tot de conclusie dat ze zich opeens onveilig voelen. Ik kom juist tot de conclusie dat we in een prachtig mooie wereld leven waarin ik trots ben om straks moeder van twee dochters te zijn.

Al vanaf een jonge leeftijd hield ik me druk bezig met de politiek en na 9-11 maar ook de moord op Pim Fortuyn werd ik me er van bewust dat we relatief onveilig waren. Al moet ik het wellicht anders formuleren: ik werd me bewust van de fragiliteit van het leven. Toen uitte dat zich vooral in het afzetten tegen de bestaande politiek en nog steeds heb ik weinig vertrouwen in de verschillende politieke organen en economische wereldmachten die met de scepter zwaaien. Mijn wereldbeeld toen was heel negatief. Dat is volledig veranderd.

Ook leerde ik veel over de maakbaarheid van de mens. Hoe we gemakkelijk gemanipuleerd kunnen worden in het doen wat een ander van ons verlangd. Zo kunnen doodnormale mensen er toe gezet worden om iemand te vermoorden en zo kunnen ook massa’s mensen van een zeer eenzijdig standpunt overtuigd worden. Dit, de massa media en de politiek lopen als een rode leidraad door m’n studietijd.

Die maakbaarheid daar zit nu net hetgeen in wat ik vandaag wil delen. Hoe mooi mensen zijn, juist omdat we ‘zwak’ zijn en makkelijk manipuleerbaar, zijn we de meest prachtige wezens. Hoeveel van ons kiezen er niet voor om vol liefde en overgave met elkaar te leven? Om elkaar te respecteren en te helpen? Om de realiteit te accepteren en hierin vreedzaam samen te leven? Dat is toch bijzonder en mooi?

Ik geloof sterk in de kracht van het individu om eigen keuzes te kunnen maken, los van de manipulatie van massa media en politiek, maar vanuit een basis van liefde en een positief wereldbeeld. Een specifieke quote spookt daarbij door m’n hoofd. Een boeddhistische monnik werd gevraagd waarom hij altijd lachte, z’n antwoord was: ‘Omdat je open staat voor verandering als je lacht.’

Ik vind de wereld mooi. Ik vind mensen mooi en moedig. Hoe bijzonder is het dan om moeder te mogen zijn? Binnenkort zelfs van twee prachtige vrouwen, die ik door het leven mag heen gidsen en waarvan ik mag aanschouwen wat zij met deze wereld gaan doen. Wat leven wij tegenwoordig in een prachtig mooie wereld!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s