Hoe blijf je een leuke mama?

Ronja knutselt

Die vraag ga ik vandaag proberen te beantwoorden! Tijdens deze zwangerschap zitten er de nodige risico’s en complicaties aan vast voor mij en de buikbaby, daarom moet ik het rustig aan doen. Van de actieve, vrolijke en creatieve mama ben ik veranderd in een rustige en chagrijnige mama. Hoe hou ik het dan toch nog leuk met m’n liefste dochter Ronja?

Voorheen bestond onze dag uit alles samen doen, samen eten, samen sporten, samen spelen, samen zingen en dansen. Het was elke dag een vrolijk feestje! Nu moet ik veel apart doen, want ik moet op de gekste momenten iets eten en ik kan echt niet meer met haar rennen, stoeien, springen of dansen. Sporten is er helaas ook niet meer bij. Er zijn dus andere activiteiten nodig waarmee ik Ronja kan entertainen en leuke quality time kan hebben.

Zo zijn we een heus knutselkoppel geworden: regelmatig kleien we samen of zijn we aan het tekenen. Dat vereist vrij weinig van deze mama behalve wat creativiteit. Zo maak ik leuke Totoro’s van klei of proberen we een pizza te beleggen. En met tekenen probeer ik mezelf wat te laten ontspannen door een kleurplaatje in te kleuren, Ronja walst er natuurlijk op haar manier overheen met de stiften. Ze vindt het vooral heel erg leuk om de dopjes als Edward Scissorhands om haar vingertjes te doen.

Daarnaast doen we natuurlijk ook andere dingen samen, zoals boekjes lezen. Maar vaak komt daar het bekende aapje uit de mouw: Ronja wilt alles op haar manier doen en zit volop in de peuterpubertijd. Ze heeft niet altijd zin om met mama op de bank een boekje te lezen. Voorleesboekjes moet ik sowieso niet tevoorschijn toveren, want daar is niks interactiefs aan: geen makkelijk om te slaan bladzijdes, geen interactieve flapjes en al helemaal geen voelbare elementen. We moeten ons dus beperken tot de kijk-, voel- en flapboekjes waar we gelukkig een flinke voorraad van hebben. En af en toe neemt ze de tijd om rustig naar het verhaaltje te luisteren.

Zo gaat het eigenlijk ook met knutselen. Laatst wilde ik met haar vingerverven. Hartstikke leuk toch? Lekker kliederen en creatief bezig zijn. Echt niet! Ronja wilde er niks van weten en vertikte het haar handjes ‘vies’ te maken. Nadat ik duidelijk had gemaakt hoe je kon vinger verven zonder de boel onder te kliederen, heeft ze een paar streepjes gezet en toen was het klaar.

Met Ronja rustige, creatieve activiteiten ondernemen is dus een hele opgave! Maar ik geef niet op, we gaan nog aan het kinetic zand proberen, we zijn onlangs begonnen met memory en zo zijn er vast nog een heleboel andere spelletjes, puzzels en leuke activiteiten die we samen rustig kunnen ondernemen. Zo blijf ik hopelijk gedurende deze zwangerschap een leuke moeder voor Ronja.

klei totoro

TwitterBloglovin

7 gedachten over “Hoe blijf je een leuke mama?

  1. Hihi, hier dus een meisje dat continu met mij op de bank boekjes wil lezen. Heerlijk, maar soms ook vervelend om steeds te moeten titten met koeka (boekje, geen koekje haha).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s