Ondanks mijn PCOS en onregelmatige cyclus weet ik toch elke keer weer mijn ei te spotten. Dit komt doordat ik de positie van m’n baarmoedermond in de gaten hou en hierdoor bijna exact weet wanneer mijn ei is. In deze post zal ik op een simpele manier uitleggen hoe jij dit ook kunt leren.
Temperaturen met PCOS is een hel: je krijgt geen mooie grafiekjes, maar immens hoge bergen met diepe dalen en ondanks de prachtige site en software van fertilitiefriend kwam ik er maar niet uit. Ovulatietesten hebben we ook een tijdje gebruikt en deze waren continu vals positief, waardoor ook deze manier van eitjes spotten voor ons afviel. Uiteindelijk hou ik mijn vaginale afscheiding in de gaten en de positie van mijn baarmoedermond. De vaginale afscheiding is de makkelijkste indicatie of je vruchtbaar bent: het gaat telkens meer op sperma lijken richting je vruchtbare dagen en rond je eisprong wordt het transparant, rekbaar en meer. Het sperma moet immers dankzij deze afscheiding de lange weg afleggen vanuit de vagina richting de baarmoeder en uiteindelijk naar de eileiders.

Voordat je de baarmoedermond kan voelen moet je allereerst je lichaam een beetje leren kennen en weten wat je precies zoekt. Het is belangrijk om elke dag rond hetzelfde tijdstip de baarmoedermond te voelen. Heb hiermee veel geduld, want pas na een tijdje zul je de verschillen merken en weten wat je precies moet voelen en wat de betekenis is van wat je voelt. De baarmoedermond voelt aan als een soort bal met een klein gleufje er in.
- Ga met een lange vinger de vagina in en probeer die bal te voelen.
- Observeer of de baarmoedermond hoog of laag in de vagina ligt.
- Voel of de baarmoedermond zacht of hard aan voelt.
- Voel ook of het gleufje open of dicht is.
- Daarnaast kun je gelijk je vaginale afscheiding checken.
De vruchtbare baarmoedermond zit hoog, is zacht en staat open.
De onvruchtbare baarmoedermond zit laag, is hard en dicht.
Als je al een kindje – of meerdere – hebt gekregen dan kan het zijn dat het gleufje continu lichtjes open staat. Toch zul je tijdens je cyclus verschil merken in hoe open het kan staan. Bij iedereen verloopt het proces weer anders en je zult zelf moeten voelen en ervaren wanneer je vruchtbaar bent. De baarmoedermond verschuift meestal geleidelijk aan richting vruchtbaar en weer terug richting onvruchtbaar. Uiteindelijk na een of twee cyclussen weet je hoe de baarmoedermond moet aanvoelen rond je eisprong.
Wat interessant zeg! Wist helemaal niet dat je baarmoedermond veranderde tijdens de cyclus. Weer wat geleerd 🙂
Als je er lang genoeg mee bezig bent, pik je vanzelf dit soort trucjes op. Leuk dat jij er ook wat van hebt opgestoken!
Pingback: PCOS en spontaan zwanger: hoe ik het heb gedaan! | Arcadia